la fenice

afstudeerontwerp - onderwerp van lezing
mentoren: Daan Vitner, Liesbeth van der Pol en Leo van Wingerden

Aanleiding is het in 1996 afgebrande operahuis La Fenice waarvoor daags na de brand vrijwel direct het plan op tafel lag hetzelfde operahuis precies te herbouwen waar het was en zoals het was - com'era, dov'era. In dit afstudeerontwerp is duidelijk gekozen voor een radicaal andere weg. De uitdaging was onder anderen een knalmodern gebouw op de plek van het afgebrande operahuis neer te zetten. Het zou een gebouw kunnen zijn dat in de hedendaagse "prestigieuze traditie" de oude stad weer nieuw leven blaast.

Echter, in VenetiŽ is ondertussen het oude operahuis weer herbouwd zoals het was. Het is een stralende fotokopie geworden, veel mensen hebben foto's aangedragen om alle decoratie's, beelden, schilderingen en kleuren na te kunnen maken. Het is een interessant fenomeen, dat verloren of vernietigde objecten worden herbouwd met de gedachte dat dit hetzelfde is als het oorspronkelijke gebouw hoewel de oorspronkelijke betekenissen ervan zijn veranderd of soms zelfs vervallen. We maken nu heel andere operagebouwen, we bouwen anders en de sociale verhoudingen die erin worden uitgedrukt zijn anders. Bijvoorbeeld zijn de loges voor vertier van rijkere mensen ten opzichte van de armere middenklasse in de zaal, maar ze hebben slechtere akoestiek en slechter zicht het toneel.

De spil van het afstudeerontwerp is het binnenkomen, de entree en de route van het publiek tot in de zaal. Het publiek maakt een klim vanaf het plein en wordt verleid door kleine gebaren en uitzichten. Een trap steekt een tree uit ter uitnodiging en na een wending verschijnt het naastgelegen kerkje en daarna de daken van VenetiŽ als je hoger komt en tot slot de Campanile van San Marco. Een werveling omhoog, door een glazen ruimte, een andere wereld met doorkijkjes naar een heus decor van Venetiaanse bruggetjes en gevels.

lezingen gegeven o.a. in het Istituto Italiano per i Paesi Bassi.

zie ook de officiŽle website van Gran Teatro la Fenice met daarin beelden van de herbouw door Aldo Rossi. En zie dan ook de website over de herbouw.

graag informatie

groenhoedenveem 6

1019 bl amsterdam

t 020 4894796

ales [at] sandroaiello.it